mye, mangt og mange har berørt klubben opp gjennom tidene.

Her publiserer vi utdrag fra vår historie.

Trykk på bildene for å lese mer.


VÅR HISTORIE I KORTE TREKK

…eller en lang liste.


1910: Stiftet under navnet «Goal»

1911: Navnet blir forandret til Sportsklubben Trygg. Friidrett, bryting, boksing og fotball var nå klubbens idrettsgrener. «Kameratene» ble føyd til navnet for at klubben skulle kunne bli opptatt i «Nordenfjeldske Fodboldforbund», idet kretsen også hadde en annen klubb med navnet «Trygg». Klubbens første medlemsblad «Kritikken» utkommer, redigert av Agnar Sorkstad. Var på fire håndskrevne sider, hektografert og kostet fem øre. Klubben spilte fotballkamper mot lag fra engelske linjeskip.

1913 : Klubben blir opptatt i Norges Fotballforbund. Laget gjorde seg ikke særlig bemerket, men vant blant annet 2-0 over Freidig, som var kretsmester i klasse A.

1915 : Laget spiller seg opp i klasse A, etter seier 3-2 over NTHI i kvalifiseringskamp.

1916 : En elleve år lang pokalturnering ble innledet mot Braat, Kristiansund, som nordmørslaget til slutt gikk seirende ut av.

1920 : Det arrangers et større internasjonalt friidrettsstevne på Stadion.

1922 : Klubben går inn i en meget dårlig periode, som kulminerer med at bestelaget blir slått ned i klasse B høsten 1926 av National. Trygg blir i denne perioden utmeldt av bryte- og bokseforbundet, og det blir fotballen klubben setter sin lit til i de vanskelige årene 1926_31. I denne perioden melder guttekluben «Vidar» seg inn i Trygg. Dette gir som resultat at klubben får et av byens beste juniorlag. Den nye given resulterer i finaleplass om kretsmesterskapet i klasse B, men det blir tap.

1930 : 20-årsjubileet markeres med jubileumskamper hvor Kvik, Rapp og Rosenborg deltar. Kvik blir seierherre i turneringen som går på Rapp-banen.

1931 : Guttelaget blir kretsmester og vinner Adresseavisens pokal.

1932 : Klubben er nå inne i en god periode. «Tryggkameraten» utkommer med sitt første nummer etter initiativ av Anders Drøyvold og Sigvart Aune, som var redaktør. Bladet kom én gang hver måned, og annonseinntektene gir klubben brukbar økonomi. Bladet kommer ut i fire år. Klubben deltar i turrenn på ski, landeveisstafetter og orientering, sistnevnte idrettsgren er det Ivar Torgersen som driver med stor iver.

1933 : Hele fire finaleplasser om KM, nemlig B, C, junior og gutter. Kretsmesterskap ble det bare i junior. Guttelaget taper mot Kvik etter tre kamper, 0-0, 1-1 og 0-3.

1934 : Juniorlaget taper finalekampen om kretsmesterskapet mot Freidig med 3-1.

1935 : 25-årsjubileum med vind i seilene. Eget jubileumsnummer av «Tryggkameraten» utkommer. Harald Lund er redaktør, og Jens Jensen forretningsfører. Juniorlaget seirer i kampen om kretsmesterskapet ved å slå Freidig 1-0 etter 0-0 i første kamp. Sigvart Aune utnevnes til æresmedlem, og tildeles klubbens fortjenstmedalje i sølv. Jubileumsturneringen arrangeres først året etter med deltagelse av Rosenborg, Ranheim og Nesset. Ranheim vinner.

1936 : Fotballkretsen bestemmer at det skal spilles kretskamper i klasse smågutter, og Trygg blir Trondheims første småguttemestre. Bestelaget spiller seg opp i klasse A. Debatten i klubben går hardt om hvorvidt man skal melde seeg ut av Norges Landsforbund for Idret og inn i Arbeidernes Idrettsforbund. Forslag om å melde seg over blir fremsatt, men nedstemt. Flere av mindretallet melder seg ut, og klubben går inn i en periode med mye motgang.

1937 : Guttelaget kretsmester, bestelaget deltar i den nye Norgesserien, som skal føre fram til deltakelse i toppserie. Dette seriesystemet var basert på åtte distrikter med Trøndelag som distrikt 8. Trygg deltar i den såkalte 1.divisjon med middels plasseringer.

1938 : Guttelaget kresmester etter kamper mot Wing, som ender 2-2, 1-1 og 3-1.

1940 : Klubben blir forsøkt holdt i gang, og klubben blir kretsmester i klasse B. 15. november blir klubben «oppløst».

1945 : 16.mai tar klubben igjen opp sin virksomhet etter fem år med krig. En av klubbens tidligere formenn, Leopold Levin, mistet livet i konsentrasjonsleir i Tyskland. 35-årsjubileet markeres med sammenkomst på Fjellsæter Turisthotell og fotballturnering. Her deltok Falken, Ranheim og Stavne med Falken som seierherre. Ivar Torgersen deltar i NM i orientering.

1946 : Kvalifiseringskamper for en ny ligaserie starter i Trondheim med ti klubber. Fire av dem skal få spille i 1.divisjon sammen med fire lag fra Nord- og Sør-Trøndelag. Vi ender som nummer åtte. Og året etter må vi starte opp i 2.divsjon. Finaleplass i fotballkretsens åpningsturnering, og vinner av klasse B.

1947 : Kretsmesterskap i klasse B og seier i fotballkretsens åpningsturnering.

1948 : Bestelaget på Nord-Norge-tur med kamper mot Mosjøen IL og Stålkameratene. Orienteringsløperne deltar i trøndersk mesterskap og landsdelskamp. Litt skiidrett, men klubben får ikke fram aktive løpere i noen klasse.

1949 : Vi spiller i 2.divisjon og høst/vår-serien (1949-50) går vi til topps. Etter kval.kamper mot Heimdal og Steinkjer rykker vi opp i 1.divisjon. Trygg vinner åpningsturneringen på den nye Støren-banen. Vi slår Rosenborg i finalen.

1950 : Vi rykker altså opp i 1.divisjon, men laget er på langt nær godt nok til å hevde seg mot lag som Kvik, Ranheim, Freidig og Steinkjer.

1951 : Nedrykk fra 1.divisjon. Bestelaget på ny Nord-Norge-tur, denne gang til Bodø. Tap mot Bodø/Glimt med 2-1, blant annet. Dameavdeling opprettes på generalforsamlingen 23. november etter en nærmest polsk riksdag».

1955 : Klubben melder seg ut av Norges Skiforbund.

1957 : Bestelaget kjemper i toppen i 3.divisjon, men lykkes verken da eller de to neste år å nå oppover.

1960 : 50-årsjubileum, som senere blir betegnet som et «gravøl». Adolf Malvik velges til formann for tredje året på rad. Det ser mørkt ut for klubben, men mange gode krefter vil det annerledes. Adolf Malvik, Ivar Torgersen, John Holthe, Rolf Lunde, Anders Saasen, Brynjulf Malvik, Torbjørn Dahl med flere står klare til å løfte klubben oppover. Klubben får etter hvert tilgang på unge spillere fra Lade, som blir klubbens nye nedslagsfelt. Ved årets slutt har junioravdelingen 43 medlemmer.

1961 : Ved utgangen av dette året har junioravdelingen over 100 medlemmer, og stiller i sesongen lag i alle klasser.

1962 : «Tryggkameraten» utkommer i februar med et prøvenummer. Lilleputtlaget er ballgutter under landskampen Norge-Malta på Lerkendal. Juniorlaget på Hitra-tur. Dette innleder en serie turer arrangert for lagene i junioravdelingen i årene som kommer. Seniorlaget ender som nummer to i 3.divisjon. Steinar Hegge blir lagets toppscorer med 19 fulltreffere. Junioravdelingen har hele 198 medlemmer.

1963 : Klubben setter i gang «Trygg trafikkaksjon» med utdeling av refleksbånd til samtlige skolebarn i Trondheim og Strinda. 15. mai får klubben eget banner etter femkronerulling blant medlemmene. Adolf Malvik er formann i bannerkomiteen. Lilleputtlaget blir nummer to i serien etter Rosenborg. Seniorlaget vinner 4.divisjon, men mislykkes i kampen om opprykk. Klubben holder hytteutlodning for å bedre økonomien.

1964 : Karl Erik Romul tar gullballen som den første i Trygg. Odd Rønning kaster fram ideen om egen avdeling for bueskyting, som ikke fanger interesse.

1965 : Atle Hernæs blir trener for A-laget etter at han i en periode har spilt for Start og blant annet fått en B-landskamp. Hans bror Thor Hernæs trener Lyn samme året. Småguttelaget vinner Trondheim Fotballkrets’ jubileumsturnering etter å ha slått Rosenborg i finalen på Stadion på straffespark 3-2. Laget kommer til KM-finalen mot Freidig, men taper 3-0 etter 0-0 i første kamp. 55-årsdagen markeres på Astoria Hotell. Odd Larsson tar en vanrepokal som klubbens beste skiløper.

1966 : Popkluben starter for byens unge i Studentersamfundet. A-laget rykker ned i 5.divisjon, men vinner Strindheim-turnerigen i fotball.

1967 : Seniorlaget på treningssamling på Dombåstun som første fotballag. A-laget blir seriemester og rykker opp i 4.divisjon. Hektisk aktivitet med merkeprøvene for ferdighetsmerket. Ni gutter tar gullballen, tretten tar sølvballen og ni bronseballen.

1968 : Et godt sportslig år for Trygg, med gode plasseringer, men dessverre ingen topp-plasseringer. Jan-Petter Albertsen spiller på juniorkretslaget som den første Trygg-gutt. Torbjørn Westad deltar i Horten-samling for guttespillere. Gutelaget taper knepent om kretsmesterskapet.

1969 : Juniorlaget overlegne kretsmestre etter seier mot Brage i finalen med 3-0. Laget går ubeseiret gjennom serien. Juniorlaget reiser på tur til Tyskland etter en gedigen dugnad som strakte seg over to år. Senere betegnet som «den store dugnaden». Bingoen starter.

1970 : 60-årsjubileum markeres på Hotell Prinsen. Juniorlaget blir kretsmestre for andre år på rad etter seier over Heimdal i finalen med 2-1. Økonomiavdelingen blir opprettet med Bernt Malvik som første formann. Klubben får eget kontor i Ladeveien 12. Klubben går over til å arrangere offentlig bingo. Juniorlaget kommer til 4. runde i NM, men taper 1-0 for Strindheim på Lerkendal.

1971 : «East End» diskotek åpnes i Nidarhuset.

1972 : A-laget blir kretsmestre i 4.divisjon, men lykkes ikke å rykke opp. Seniorlaget på tur til Spania.

1973 : Guttelaget deltar i Norway Cup for første gang. Eldres avdeling (senere Olderman Club) startes. Trygg topper statistikken i TFK for advarsler og utvisninger.

1974 : Inger Tønne heter den første jenta som trekker i fotballtrøya for Trygg. «Gammelkaras Dag» for første gang arrangert på høstparten. Klubben arrangerer foreldremøte for første gang i Kroa på Ringve Museum.

1975 : A-lget blir nummer to i serien, etter Sverresborg. Klubbrommet blir utvidet. Juniorlaget deltar i Norway Cup og seniorene slenger med i Olavsstafetten.

1976 : Damlia feriested i Rindalen blir tatt i bruk. Vi er med i reserveserien for lilleputter for første gang. Smågutte- og guttelaget på tur til Danmark.

1977 : Trygg får på ny dameavdeling, denne gang med den klare målsetting å drive idrett. Det opprettes et planutvalg for å planlegge klubbens framtid. Geir Jacobsen er formann i utvalget. Sportslig sett en laber sesong med A-laget på 6.plass i 4.divisjon.

1978 : Seniorlaget på treningsleir i Danmark, men makter likevel ikke å rykke opp. Klubben får miniputtlag.

1979 : A-laget rykker ned i 5.divisjon, da det opprettes en ny serieordning. Går sammen med Freidig om et eget anlegg på Eberg, men planene faller dessverre i grus. Søker Trondheim kommune om å få anlegge lys på Ringvebanen, men dette blir ikke innvilget. Sammen med Lade om å brøyte Ringvebanen for vintertrening.

1980 : Jubileumsår som markeres på Prinsen hotell 16. mai. Oppretter fotballskole for de yngste. Hva vil året bringe rent sportslig?

1981 : A-laget i håndball blir kretsmestre i 6.divisjon.

1982 : A-laget i håndball kretsmestre i 5.divisjon. Lys og grus på Ringvebanen. Guttehåndballen starter.

1983 : Det utgies ei PR-avis i hele østbyen som tar sikte på å markere vårt nedslagsfelt og presentere klubben. Guttelaget på treningsleir til Benidorm. A-laget rykker ned i 6.divisjon. Det første spadetak på vei mot et klubbhus v/Ringvebanen taes i høstmånedene. Trygg tar initiativet til en ryddedugnad i Korsvika. Lilleputtene deltar i Storsjøcupen i fotball. P 12-14 deltar i Starum-cup i håndball. Guttelaget i fotball taper knepent i kretsfinalen.

1984 : Klubbhuset innvies i mai. Dataanlegg blir innkjøpt. A-laget i fotball spiller seg opp i 5.divisjon.

1985 : Klubben markerer sin 75-årsdag med turneringer og arrangement i mange former. Jubileumsfesten holdes i Palmehaven 15. mai. Klubbens medlemstall pr. 15.04.1985 er 450.

1986 : Lade IL og SPK Tryggkameratene slår seg sammen og danner Sportsklubben Trygg / Lade.

1987 : Klubben fikk sin egen fane. Fanen ble laget av Ladekunstnerne Einar Skjærvold og Bjørg Hefte, godt assistert av Karstein Botten. Klubbavisa kom ut med 3 nummer pluss en ekstraordinær utgave som omhandlet planer om bygging av idrettshall på Ringvebanen. Odd Moldestad var en sentral person under arbeidet med idrettshallen. Herrelaget i håndball rykket opp til 3 divisjon. I fotballavdelingen ble det kretsmesterskap i 5 divisjon. Svømmegruppa fikk mange gode plasseringer i kretsmesterskap og andre stevner. Det ble opprettet bilavtaler, slik at til sammen 29 biler ble fordelt på håndball og fotball. En håndballskole ble startet på Ringve skole der de hadde trening 1 gang i uken.

1988 : Herrelaget i håndball gjorde det meget sterkt, og de klarte opprykk til 2 divisjon. Skidag ble arrangert i Bymarka. Planene om bygging av idrettshall ble lagt på hylla. Det ble igangsatt et tippelag i klubben.

1989 : Herrelaget i håndball fikk ny trener, Zeljho Tomac. Tippelaget telte nå hele 175 andeler. Klubben sto for tivolidriften på Nedre Elvehavn, det ble et pent overskudd.

1990 : Det ble arrangert jubileumsfest, 80 år. Klubben telte nå 726 medlemmer. Pikefotballen var nå kommet for å bli.

1991 : Det ble arrangert barneidrettsskole i samarbeid med Lade og Lilleby skole. Dame- og herretrimmen var populære tiltak som fikk stor oppslutning. I klubbhuset ble det arrangert Swing-kurs.

1992 : Småguttelaget ble avdelingsvinnere. Plan om utvikling av Ringve leke- og idrettsplas ble lagt på is. Seniorlaget i fotball rykket ned i 6 divisjon.

1993 : Turstien på Lade ble åpnet av Trondheims ordfører, Marvin Wiseth. Jarlerunden ble for første gang arrangert dette året 18/4 som en del av åpningen. Det ble skrevet klubbhistorie da lilleguttene som første lag i klubben gikk helt til topps i Scandia cup.

1994 : Det ble et godt år for håndballavdelingen, hele 12 lag var med i aktivt seriespill. Ved fotballavdelingens årlige minicup var det rekordstor deltagelse med 79 lag, og et kjempeflott arrangement. Guttelaget ble kretsmestere i fotball.

1995 : Barneidretten ble startet opp i november. Etter 4 år uten vann i bassenget på Lade skole ble svømmeavdelingen startet opp på ny.

1996 : Klubben telte nå 591 medlemmer. Jarlerunden ble avviklet med god deltagelse. To siste-års juniorspillere skrev kontrakt og ble tatt med i Rosenborgs rekrutteringsgruppe.

1998 : Det ble arrangert fakkeltog fra Ringvebukta til Korsvika, det ble et godt alternativ til juletrefestene. Lilleguttene dro hjem med seier fra Scandia-cup. Ved klubbhuset ble det anlagt ny 7-er bane.

1999 : Seniorlaget i fotball ble på ny startet opp etter å ha ligget nede i noen år. Igjen ble det arrangert fakkeltog, og det må være et av 10-årets flotteste arrangement - med omtrent 500 deltagere var fakkeltoget litt av et skue på vei mot Korsvika nyttårsaften 1999.

2004 : Trygg / Lade åpner to kunstgressbaner utenfor klubbhuset. Trening på grus er nå historie.

2012 : Klubben har tatt over gamle Lade Varmegrus og oppgradert den til en flott kunstgressbane. Storstilt åpning av Obosbanen 1.september med bl.a ordfører Rita Ottervik. Den store Badedagen trekker stadig flere deltakere. I år var det 15-årsjubileum for Fakkeltoget!

2015 : Klubbens seniorlag i fotball vinner serien i 4.divisjon og rykker dermed opp i 3.divisjon neste år. Klubben jobber tett sammen med Trondheim Kommune og Idrettsrådet i forbindelse med idrettshall på nye Lade Skole og idretts- og fotballhall (kombihall) på Ladeanleggene.

 

Formenn i Sportsklubben Tryggkameratene

1910    Thomas Olsen
1911-13  Arvid Rian
1914    Olaf Langø
1915-17  Arvid Rian
1918    Torleif Johnsen
1919    Arnulf Schølberg
1920    Ebbe Berg
1921-22  Tjalve Rian
1923    Wilford Øien
1924-25  Georg Jensen
1926-27  Leopold Levin
1928    Sigvart Aune
1929    Georg Jensen
1930-31  Alf Halvorsen
1932-33  Georg Jensen
1934-35  Jens Jensen
1936-37  Herman Levin
1938-39  Erling Berg
1940    John Kvaale
1945-46  John Kvaale
1947    Ivar Torgersen
1948-51  Anders Saasen
1952    Hans Moe
1953    Olaf Holte
1954-57  Anders Saasen
1958-61  Adolf Malvik
1962-63  Odd Svedjan
1964    Brynjulf Malvik
1965-66  Orvar Leinan
1967-68  Odd Svedjan
1969-70  Otto Olsen
1971-73  Atle Hernæs
1974    Morten Malvik
1975-76  Brynjulf Malvik
1977    Adolf Malvik
1978-79  Rolf Svendsen
1980-81  Adolf Malvik
1982    Brynjulf Malvik
1983-84  Anders Moseng
1985    Eivind Finseraas
1986    Kjell Løvseth

Formenn i Lade idrettslag 1963 - 1986

1963-65    Harald Fiksdal
1965-67    Finn Hellandsjø
1967-69    Ragnar Strand
1969-70    Finn Hellandsjø
1970-72    Thor Johansen
1972-76    Knut Strand
1976-78    Asbjørn Leinslie
1978-81    Harald Saasen
1981-83    Bjørn Fiskvik
1983-86    Torstein Strand

Formenn i Sportsklubben Trygg / Lade 1963 - 2006

1986-87  Kjell Løvseth
1987-89  Gunnar Bottenvik
1989-90  Odd Moldestad
1990-91  Wenche Røkke
1991-95  Torger Torland
1995-96  Jan Arve Gullvåg
1996-97  Svein Wilhelmsen
1997-99  Roy Hassel
2000-01  Synnøve Farstad
2002-03  Torstein Sneisen
2004-11  Palle Jørgensen
2011-   Jan Frode Saasen