Rentekostnader

Forslag om økonomisk støtte til Trygg/Lade for å dekke ekstraordinære rentekostnader

Kommunedirektøren har i saksfremlegg til formannskapet 15. januar i år anbefalt at kommunen gir Trygg/Lade et engangstilskudd på kr 1.000.000 til dekning av økte rentekostnader på lån til idrettshallen. Klubben har lenge jobbet med tiltak for å løse de økonomiske utfordringer som økte finanskostnader gir. Kommunedirektørens forslag er en kjærkommen støtte til klubben i en vanskelig økonomisk situasjon. Saken tas opp i formannskapet 23. januar 2024.

Trygg/Lade har opplevd dramatisk høye finanskostnader som følge av de hyppige renteøkningene den siste tiden. Vi har fått en økning i rentekostnader på 3,0-3,5 MNOK i året, som vi ikke kan dekke inn på inntektssiden. Dette tærer på klubbens egenkapital.

Det er klubbens låneinvestering til nyhallen som er årsaken til de høye rentekostnadene, og særlig vår mellomfinansiering av mva-kompensasjon og spillemidler som forventes tildelt klubben ila 2024-2025. I de første driftsårene har vi en lånebelastning i størrelsesorden 90 millioner kroner. Etter hvert som mva-kompensasjon og spillemidler utbetales i årene som kommer, reduseres låneforpliktelsene ned til under halvparten.

Klubben iverksatte derfor i fjor en rekke tiltak internt for å redusere kostnadene ved hallen og øke inntektene. Av tiltak nevnes blant annet:

  • Etableringen av et anleggstyre med frivillige medlemmer som ivaretar hovedoppgavene med drift og forvaltning av nyhallen, herunder oppfølging av servicebehov og leverandører. 

  • Vi ser med glede på en stor boost i innsats og engasjement fra frivillige for å holde hallen i forsvarlig drift og sikre at hallen blir et trivelig samlingspunkt for våre medlemmer; barn, ungdom, voksne og seniorer, samt besøkende.

  • Det nedlegges en betydelig innsats fra mange medlemmer til å drive klubben pt, og vi ønsker flere velkommen til å bidra. 

  • Vi har redusert temperaturen i hallene, og dermed også redusert strømkostnadene ved drift, uten at dette har medført problemer for aktiviteten eller ivaretakelse av bygg og utstyr. 

  • Vi har brukt tid på å gjennomgå avtaler, reforhandle- og avslutte avtaler for å redusere unødige kostnader.

  • Vi prioriterer å fordele halltid til egne lag i hallen, også slik at lag som ikke tidligere har trent på vinteren nå også har mulighet til å trene innendørs vinterstid. Samtidig har vi et stort fokus på utleie av hallflater der hvor det er mulig, samt utleie av møterom og selskapslokaler for å øke inntektsgrunnlaget for hallen.

Vi tok i tillegg kontakt med kommunen i fjor høst og ba om bistand til å håndtere merkostnadene som mellomfinansieringen og renteøkningene gir. Kommunen har stilt kommunal garanti for våre låneforpliktelser, og vi har hatt flere møter med kommunen med sikte på å finne gode løsninger. 

Forslaget fra kommunedirektøren 15. januar viser at kommunen ser viktigheten av at klubber som Trygg/Lade gis støtte til å håndtere den ekstraordinære situasjonen som økte renter har skapt. En kompensasjon på kr 1.000.000 til klubben vil bidra til å sikre klubbens likviditet i 2024. En slik økonomisk støtte gir oss litt pusterom økonomisk det kommende året, men de økonomiske utfordringene med høye rentekostnader er langt fra over.

Vi oppfordrer alle på ladehalvøya til å bidra aktivt i frivillig arbeid i klubben – og stå sammen – i tiden som kommer. Dette vil bidra til at vi kan opprettholde og styrke tilbudet om aktiviteter for barn og ungdom på Lade. 

Om du ikke allerede medlem i klubben – bli med og støtt klubben økonomisk eller med frivillig bidrag. Bli medlem her.

Heia Trygg/Lade!


Jan Frode Saasen

Styreleder