Støtt opp om idrettslaget ditt og engasjer deg! Det sier Harald Saasen (92) som er Trygg/Lades eldste medlem. Han startet som sjuåring og husker med glede stoltheten han følte på første trening med Tryggkameratene.
– Det er så viktig at de voksne er engasjerte i barna og ungdommene sine og støtter opp om sunne og gode aktiviteter, sier Harald Saasen.
Er det et familieforetak?
Som far, så sønn. Harald var leder i Lade idrettslag i tre år. Broren hans, Anders, tok også på seg lederverv i Tryggkameratene. I dag leder sønnen, Jan Frode Saasen, klubben og det har han gjort siden 2011.
– Jeg har fått spørsmål om Trygg/Lade er et familieforetak, sier Harald Saasen og smiler. Saasen-familien har brukt svært mange dugnadstimer på klubben oppigjennom årene.
Både far og sønn forteller om engasjementet og hva som er drivkraften. Det er barna og ungdommene.
– Å være engasjert i Trygg/Lade er meningsfullt og jeg får mye igjen, sier Jan Frode. Han har som sine egne sønner observert at faren ofte var borte på kveldene i møter. Og begge forteller at det også kan være en del uenigheter og litt styr å ha en så fremtredende rolle i klubben. Selv om mye har endret seg i hvordan klubben er organisert, så er følelsene de samme.
– Det er viktig å være raus og å takle ulike meninger. Det er også en av kjerneverdiene til klubben, sier Jan Frode.
Ungdomstid og krigsår
Da Harald var 12 år startet 2. verdenskrig. Det var en tung tid og en mørk periode i historien og for familien hans, som da bodde i Frostaveien 12 på Lademoen.
– Det var en uhygge i hjemmet, forteller han.
I hele krigsperioden ble det heller ingen fotballspilling, men da krigen tok slutt, startet han og laget opp igjen, da som 17-åring.
– Jeg husker at vi i 1945 deltok på en jubileumsturnering i regi av Fotballklubben Kvik på Lerkendal stadion. Harald Saasen var banens beste, sto det i avisa, forteller han stolt og ler litt. Han fortsatte fotballspillinga og spilte juniorkamper og tre A-lagskamper.
– Så i 1947 traff jeg kona mi, Marit, og da ble det nedrykk til B-laget. Men vi var byens beste B-lag da, smiler han.
Nesten gratis
– I min tid var det å spille fotball nesten gratis. Det er kanskje den største forskjellen fra i dag. For mange kan det om barnet skal delta, bli et pengespørsmål. Det er ikke bra, sier han.
Men han forteller samtidig at økonomien til klubben under formannsskapstiden i Lade IL den gang var dårlig, og han grublet mye på hvordan de skulle få inntekter.
– Den gangen var vi avhengige av bingopenger. Det var hovedinntektskilden. I tillegg solgte medlemmene lodd, blomster og julenek, forteller Harald.
En klubb og en bydel i vekst
I dag er det ca. 1250 medlemmer i Trygg/Lade. Og med utbygging og videre planer om å bygge ungdomsskole på Lilleby, så vil nok medlemsveksten framover øke.
– Mange fra Lilleby trekker mot Rosenborg og Trond i dag, noe som er naturlig, siden Lilleby-elevene går videre til Rosenborg ungdomsskole. Men med en ny og felles ungdomsskole på Lilleby for elevene på Lade og Lilleby, vil det bli mer naturlig å velge Trygg/Lade.
Harald forteller at det var litt kniving mellom Tryggkameratene på Lilleby og Lade idrettslag, men at de etter hvert valgte å slå seg sammen til en klubb i 1986. Så Trygg/Lades historie har naturlige røtter på både Lilleby og Lade.
– Det er spennende tider for klubben. Nå får vi snart på plass brakker for tørrskift for bortelagene på Obos-banen. Vi står midt i hallprosjektet og ny Ringve-bane står for tur. Trygg/Lade går en lys framtid i møte, sier Jan Frode og smiler.
Dagens leder i Trygg/Lade sammen med faren sin, Harald Saasen, som har vært medlem i klubben fra han var sju år.
Harald Saasen etter fotballkamp på Hitra i 1947.
Tekst: Gro Olsvold